GEGURITAN

kihajar-avatar1Berjalan-jalan/blogwalking ketemu puisi dalam bahasa jawa di blog nya masbudhi. terasa seperti ingat masa-masa SMP tahun80-an, saat mendapat pelajaran bahasa jawa yang diajar oleh pak Hadi Sutrisno. terus saya kopi paste saja disini supaya saya sering membaca. Puisi ini mengingatkan saya kepada seseorang yang sekarang entah dimana. Berikut ini adalah puisi yang saya maksud dengan sedikit perubahan saya lakukan.

KARO AKU
bebarengan sliramu
mecaki dina-dina kebak puspa
lan warna
prasasat tanpa ana rasa ngelak lan luwe
ora ngerti-ngerti, sedhela tekane esuk marani sore
wewangunan kang awake dhewe gawe sakloron
wis katon endah
sanajan wus ngerti ora bakal dadi
daksawang netramu
angel anggonku nggoleki (nyurasa) pangucapmu
kaya isih kabotan, sliramu
bebarengan ngadhepi dina-dina kang bakal lumaku

Wanci Mulya
*********
Sigra tumapak ing perangan candra kang agung
Agunging wengi-wengi wingit maweh sasmita
Sasmitaning Gusti miji mijiling wanci mulya
Mulyane sinulih sewu candra skeng dalu puniku
Iku tuhu denupadi kanthi tulus temen nastiti
Titi tata denati-ati datan noleh saking angger-angger
Angger guru lumuh nora sikep gelenging pangesthi
Ngesthi sakehing pepuji tan kendat tansah mili
Ilining budi darma kaperdi supadi lulus tumuju
Nujuprana tansah sinandhing sih rahmating Gusti
Gusti tan cidra ing prasetya,arsa paring pratandha
Tandha tumurune Lailatul Qodri sayekti
Yekti den premati jwa nganti lena ing panawang
Anawangsari,mulat sarira angrasa wani tuhu
Satuhune nugrahaning gesang wus nyata rinengkuh.

…..
Nalikane ewon titah angler ing paturon
isih ana swara kumricike banyu padasan
kang metu saka pancurane genthong tresna
mbasuh weninge pasuryan, nelesi jiwa-jiwa
sing tansah ngelak marang katresnan suci.

Banjur nggelar babut, sanggem sumujud
nderes luh, pasrah sumarah kanthi ikhlasing ati
ing saben saprotelone wengi kang sepi
tansah setya sowan tahajud asung pepuji
ngalap berkah tresnane Rabbul Izzati.

“ Lan Gusti ora bakal mblenjani janji “
Upama
*****
Upama katresnan iki sawijining pidana
pidananen aku ing pakunjaran welas sihmu
dimen tanana maneh kang bisa kajaba paduka.

Upama katresnan iki sawijining pangurbanan
tuwuhke pang-pang lila ing gedhong rasaku
supaya aku legawa nampa sakabehe kersamu.

Upama katresnan iki sawijining rasa lara
kebakana laraku kanthi kapang pangarasmu
supadi dadya toya pambasuh rasa perihku.

*****S’tyas,episode’tedhak’Gusti

70 thoughts on “GEGURITAN

  1. Si Usted toma estos medicamentos NO debe tomar farmacia on line.
    Even a small, but growing group of Americans who are turning to farmacia on
    line in service stations now. See how many reps you can do kegels
    to make your penis bigger when someone gives you a warm and fuzzy feelings about the
    build quality. It also has effective anti-bacterial properties
    and can ease the symptoms of erectile dysfunction among golfers than, say, all the people behind the famous documentary Food, Inc.

  2. Can I simply say what a relief to find a person that
    really understands what they are discussing over the internet.
    You certainly understand how to bring an issue to light and make it important.
    More and more people really need to check this out and understand this side of the story.
    It’s surprising you’re not more popular given that you definitely
    have the gift.

  3. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and
    wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog
    posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  4. km bsa gk tolong buatkan, tp ad titik d akhir kalimat………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  5. iiiiiihhhhhhhh ………
    ga bguzzzz bgttt puici.na ?????????????????
    jelek dechhh ………. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. D EK JAMANKU JIH CILIK KAE IBUKU PARING PIWULANG ,BESUK YEN WIS TITIMANGSANE KELAKON DADI SIBU OJO LALI MRING KAUTAMANING KABUDAYAN JOWO , KANGGO TULODO MRING PUTRA PUTRI SUPOYO DADI PIYANTUN KANG SAE. WEKASANE GEGURITAN BOSO JOWO IKU PANCEN APIK TENAN LO LUR, SEDULUR IKI TAK COBA NULISKE BAB IKU YO MANGKENE LO CRITANE….TEN SALAH YO MAKLUM YO WONG SEJATINE AKU DEWE NUNG TRESNO MRING KABUDAYAN , NING ORA TAPI NGERTI, LAGUNE KANGGO NUROKAKE TOLE….ONO KIDUNG RUMEKSO ING WENGI,TEGUH AYU LUPUTO BILAHI KABEH….JIN SETAN DATAN PURUN TINEBEHNO ING RERUBEDO,TANSAH PINARINGAN RAHAYU WILUJENG SEDOYO…WIS POKOKE DIJAMIN TOLE BAKAL BOBO LAN ORA REWEL.

  7. komentar aq ttg puisi bhs jawa emank perlu di pelajari terus, kenp? krna emnk tuw termasuk salah satu karya seni atau kebudayaan indonesia yang perlu di lestarikan………….!!!!!!!

  8. Mitraku,
    yen tebih angangeni,
    yen caket anggawe lerem ing manah,
    yen ngandiko anambah kawruh kautamen,
    yen sinebat anggawe enget mring Gusti Allah,
    yen dineleng anggawe sareh ing pangalih.

    Oh, kados puniku sajake mitra kang sajati
    Bombong manah lamun saged andarbeni.
    Ing ngendi papan dununge tak goleki…

  9. kulo ancungi jempol…syair2 jawi di populer aken male…jujur kebanyakan generasi mudah sakniki boten saget bhs jawi…kulo mawon boten terlalu faham kale bhs jw padahal kulo niki asli wong jowo…

  10. Ternyata membuat puisi bahasa jawa susah untuk ukuran saya walaupun lahir dan bertumbuh disana. Sekarang sudah mulai kehilangan kosa-kata yang indah seperti puisi itu. Thanks.
    .
    .
    @yulism:ya. paling tidak dengan masih mau membaca..menjadikan kita tidak lupa akan bahasa ibu

  11. memang kalu baca atau dengerin karya sastra jawa ning ati dadi ayem hehehe.. kakawin,geguritan,etc…
    .
    .
    @master:betul mas, apalagi kaya saya yang sedang merantau, tak terasa sudah 25 tahun ninggalkan ngawi. jadi begitu denger rasane mas NYESSSS

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s